1 banan3, 4 nektarynki2 szklanki mąki żytniej100 g masła1/4 szklanki wody1 szklanka ksytiolu4 jajka4 płaskie łyżki kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczeniacynamon do dekoracji i odrobina (!) cukru pudruMasło roztapiamy w rondelku (uważać, żeby się nie przypaliło), dodajemy ksytion, wodę i kakao. Gotujemy aż dwszytsko się rozpuści i stwozry jednolitą masę. Odstawiamy do ostudzenia.Białka ubijamy na sztywno. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, po czym wlewamy ostudzoną masą czekoladową. Na koniec dodajemy banana i nektarynki pokrojone na drobne kawałki. Delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanym odrobiną masło. Pieczemy w 180 stopniach około godzin.Gdy ciasto ostygnie można posypać je (przez sitko) cukrem pudrem i cynamonem oraz udekorować orzechami włoskimi.