Wykonanie
Gofry testowałam już wielokrotnie. Bardzo ciężko znaleźć przepis na dobre ciasto, albo okazują się gumowe albo nie rosną odpowiednio. Podstawą jest gofrownica o sporej mocy. Osobiście zaopatrzyłam się w urządzenie 2w1 sandwich i gofrownica ze zamiennymi wkładami. Jest to dobra opcja dla ludzi, którzy gofry przygotowują kilka
razy w roku. Nie zajmuje podwójnie miejsca w kuchni i jest bardzo wygodne.Pełnoziarniste gofry są lekkie, chrupiące i do tego niskokaloryczne, oczywiście w zależności z czym je zjemy. Bardzo ładnie rosną. Córce przygotowuje specjalny
cukier puder z fruktozy lub
ksylitolu. Jednak tym razem skusiła się na mały dodatek z
bitej śmietany ( bomba kaloryczna).
Przygotowujemy:180g
mąki tortowej160g
mąki pełnoziarnistejszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
cynamonu0,5 litra
mleka1 łyżeczka
olejku waniliowego3
jajka50ml
oleju3 łyżeczki fruktozyPotrzebujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia,
cynamon,
sodę. W drugiej pozostałe składniki:
mleko,
jajka,
olejek waniliowy,
olej i fruktozę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Odstawiamy przygotowane ciasto na kilka minut. Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy.Podajemy z tym co kto lubi. Moja ulubiona wersja to
dżem jagodowy i
bita śmietana oraz druga -
wiśnie w czekoladzie. Smacznego.