Coś prostego na niedzielne popołudnie do kawy :) Szarlotka na bazie kruchego ciasta, musu jabłkowego i bezy..Ciasto:- 1 szklanka mąki- 1/2 szklanki cukru- szczypta soli- 1/2 kostki masła- 1-2 łyżki śmietany 12% lub 18%- 4 żółtkaWszystko zagnieść , włożyć do zamrażalnika lub lodówki na 20-30 min. Następnie rozłożyć ciasto na tortownicy. Włozyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec ok.15-20min do zrumienienia.Mus:-2kg startych jabłek lub pokrojonych w kostkę- 1 łyżka masła- 3łyżki cukru- szczypta cynamonu lub cukier cynamonowyJabłka obrać i zetrzeć lub pokroić . Na patelni rozpuścić masło dodać cukier i cynamon. Na gorącą patelnie dodać jabłka i podprażać ok. 8 min. Następnie masę wylać na podpieczone ciasto.Beza:-4 białka-1/2 szklanki cukru-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)Białka ubić na sztywno ,dodać cukier na koniec skrobię . Bezę wylać na mus jabłkowy.Ciasto piec w 180 stopniach przez ok.25 min do zrumienienia bezy. Ciasto studzić czy wyłączonym piekarniku i otwartych drzwiczkach :)Smacznego !