ßßß Cookit - przepis na Pumpkin babe! Czyli dynia zamknięta w słoiku.

Pumpkin babe! Czyli dynia zamknięta w słoiku.

nazwa

Wykonanie

Zaczyna się sezon dyniowatych! Te najlepsze będą za jakieś 2-3 tygodnie: dojrzałe, kolorowe, w porównaniu do nadchodzącej pogody- słoneczne.
Kupiłam dynię jeszcze w zeszłym tygodniu. Tak sobie stała w kuchni i zerkała na mnie za każdym razem, kiedy pojawiałam się w kuchni. Dzisiaj przyszedł TEN czas :)
Dziś był mój pierwszy raz z marynowaną dynią. Uwaga, uwaga- nigdy jej przygotowywałam, a co gorsza- nigdy nawet nie jadłam...
Mimo wszystko mąż zachęcił mnie do jej przygotowania, mówiąc że jadał ją w dzieciństwie i zawsze mu smakowała.
Dynia może posłużyć, jako zakąska do wody "święconej", lub jako dodatek do mięs :)
Składniki na ok. 3 większe słoiki:
dynia wielkości głowy :)
4 szklanki wody
szklanka octu 10%
szklanka białego cukru
ok. 20szt goździków
kora cynamonowa
płaska łyżka soli
najwięcej roboty jest z samą dynią. Należy ją obrać, wydrążyć i pokroić w kwadraty. Całość zajęła mi dobre 20 min. z pomocą męża.
Zalewę przygotowujemy wlewając/ wsypując wszystkie składniki do garnka. Do gotującej się zalewy wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy do zeszklenia kwadratów- ok. 15 min.
Później wkładamy kostki do słoików i wlewamy zalewę. Wyczytałam na jakimś blogu, że goździków nie powinno się wrzucać do słoika, gdyż dynia przez nie ciemnieje. Ponieważ znalazłam taką informację tylko na jednym blogu, część słoików będzie miała goździki, a część nie.
Słoiki powinny studzić się odwrócone do góry dnem.
Smacznego!
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/09/pumpkin-babe-czyli-dynia-zamknieta-w.html