Wykonanie
Miało być o pomidorach i będzie, ale później. Na prowadzenie wysunęły się drożdżówki, które wczoraj upiekłam po 20stej. Sztuk 14. Teraz na talerzu pozostała osamotniona sztuka :)Sebastian jak mantrę powtarzał, że chce jagodzianki. Nie dziwię się mu wcale- ja się od nich również uzależniłam. Jagodzianek nie robiłam bo nie miałam świeżych
jagód, a porcyjka zamrożonych czeka na zimę lub depresje jesienną, kiedy letnie smaki stawiają mnie na nogi.Piątek spędziliśmy z Sebastianem i z dwójką naszych wciąż zakochanych i napalonych znajomych. Tak, tak- napalonych! Nadziwić się nie można obserwując, jak Pan M patrzy na swoją
Panią R i komentuje, jak ją uwielbia za wszystkie kształty, za dwie wspaniałe córki, które mu dała, za wszystkie wspólne kłótnie i TE chwile, kiedy są sami... Normalnie ich uwielbiam! To pierwsi Sebastiana znajomi, których poznałam i z pewnością osoby, które ułatwiły mi podjęcie decyzji o mojej przeprowadzce.Właśnie na ich przyjście miałam zrobić drożdżówki z
mascarpone i
jeżynami, ale stwierdziliśmy, że swojskie
ogórki kiszone tym razem nam wystarczą ;)
Składniki na 14 niewielkich drożdżówek (jak na jagodzianki):rozczyn:30g świeżych
drożdżyszklanka
mleka0,5 szklanki
cukru2 łyżki
mąkiciasto właściwe:rozczyn0,5kg
mąki pszennej3 łyżki roztopionego
masłajajkofarsz:opakowanie
sera mascarponepołowa rozbełtanego
jaja2 łyżki
cukru pudruok 200g świeżych
jeżyn+pozostała część rozbełtanego
jajacukier puder do posypaniakilka
jeżyn do ułożenia na wierzchu (część
jeżyn wtopi się w
ser w trakcie pieczenia)
Mleko podgrzać w rondelku, dodać
cukier i dokładnie wymieszać. Następnie wkruszyć
drożdże, wsypać dwie łyżki
mąki i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min.Do miski przesiać
mąkę, dodać pracujący rozczyn i
jajko. W tym samym rondelku rozpuścić
masło i dodać do ciasta. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką. -U mnie ciasto wyrastało ok. 40min.Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną
mąką stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1,5cm i wykrawamy większą szklanką koła.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.W osobnym naczyniu miksujemy
mascarpone z
cukrem pudrem oraz częścią
jaja na gładką masę.W drożdżówkach robimy palcami wgłębienia, nakładamy po łyżeczce
mascarpone i układamy po kilka
jeżyn. Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym
jajkiem.Pieczemy ok. 15min. na blasze wyłożonej papierem.
Po upieczeniu, jak jeszcze
ser będzie dość miękki upychamy po kilka dodatkowych
jeżyn. Posypujemy
cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem. Szanse, że zostaną do dnia następnego są znikome! :)