ßßß Cookit - przepis na SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: mleko słonecznikowe!

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: mleko słonecznikowe!

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pamiętacie masło słonecznikowe ? Osobiście byłam nim zachwycona! Korzystając z okazji, że znowu stałam się posiadaczką dużej ilości słonecznika, a chciałam tym razem spróbować czegoś nowego, pomyślałam - a gdyby tak mleko? Efekt naprawdę świetny! Do tej pory robiłam już domowe mleko owsiane oraz ryżowe, ale to słonecznikowe wskakuje chyba na pierwsze miejsce, jeśli o smak chodzi. Wy też musicie spróbować!
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (1500-2000ml):
200g pestek słonecznika
gorąca (przegotowana) woda
Nasiona słonecznika wsypać do garnka/dużej miski, zalać gorącą wodą. Odstawić - najlepiej na całą noc. Po tym czasie nasiona słonecznika odcedzić. Umieścić w naczyniu miksującym Speedcook'a. Zalać ponownie świeżą wodą. Nastawić maszynę: obroty: 5, czas: 20 sekund. Włączyć. Przecedzić przez gęste sitko, a następnie jeszcze przez gazę (jeśli na gazie zbierze się osad, zdjąć, a następnie podłożyć nową). Przecedzone mleko ostudzić. Przelać do butelki, dobrze zakręcić i wstawić do lodówki. Zużyć w przeciągu 3-4 dni. Mleko należy wstrząsnąć przed użyciem. Podawać z ulubionymi dodatkami - z musli, owsianką, kawą, herbatą.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/06/sobota-ze-speedcookiem-mleko.html