ßßß Cookit - przepis na SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: "szybkie ciasto" ze śliwkami!

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: "szybkie ciasto" ze śliwkami!

nazwa

Wykonanie

Nie ma jesieni bez ciasta ze śliwkami. Nie ma! To już taki jesienny, kulinarny "obowiązek". Co roku otwieramy z mamą nasz (gruby!) zeszyt z przepisami i wertujemy kartki w poszukiwaniu sprawdzonego przepisu na tę pyszną słodkość. Jest, znalazłyśmy! Chyba nie ma prostszego ciasta. Proste składniki, proste wykonanie. Wrzucamy do miski, mieszamy, przekładamy do formy, pieczemy. Po godzinie możemy zaparzyć ulubioną herbatę, możemy usiąść przy stole, możemy zajadać się ciastem! Ostrzegam, znika w jeden dzień. Więc najlepiej od razu upieczcie z podwójnej ilości składników. Bo jestem pewna, że zakochacie się w tym smaku!
/przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (jedna keksówka):
Ciasto:
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
3 jajka
3/4 miękkiej margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śliwki:
200g śliwek węgierek
1 łyżka cukru
1 łyżka cynamonu
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Śliwki przekroić na połówki, wydrążyć pestki. Wrzucić do miski, zasypać cukrem i cynamonem, wymieszać, odstawić na bok. Przygotować ciasto. Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki: mąkę pszenną, cukier, jajka, margarynę i proszek do pieczenia. Moc obrotów nastawić na 4, czas na 30 sekund. Wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do miski, dodać 3/4 śliwek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy formę wysmarować tłuszczem, a natępnie obsypać bułką tartą). Na wierzchu ułożyć resztę śliwek (przecięciem do góry). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/09/sobota-ze-speedcookiem-szybkie-ciasto.html