Wykonanie
Przedwzoraj wieczorem zobaczyłam zdjęcia pysznie wyglądających
ciasteczek na facebook'owym fanpage'u Bibli Smaków . Przeczytałam też, że zrobione są one bez grama
mąki, bez
cukru, a w zamian z
kaszy, słodkich
bananów, z dodatkiem
korzennych przypraw - i wiedziałam od razu! Muszę poznać przepis! Bez chwili zastanowienia poprosiłam więc o niego i ku mojej radości nie musiałam wcale długo czekać, bowiem kilkanaście minut później pojawił się on na blogu.
Ciasteczka w oryginalnej wersji zrobione są z
kaszy jaglanej. Moje - z
kaszy manny. Cóż
mogę napisać? Są genialne! Chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku, słodkie,
cynamonowe, a na domiar tego wszystkiego są bardzo zdrowe! Jestem pewna, że obie wersje
ciasteczek są godne zrobienia, sama pokuszę się o ich jaglaną wersję już niedługo. Tym czasem zostawiam Wam przepis na moją wersję oraz odnośnik do przepisu na wersję jaglaną. Pieczcie! Chrupcie na zdrowie!
/inspiracja: www.bibliasmakow.pl/Przepis (dziewięć
ciasteczek):120g (suchej)
kaszy manny250ml
mleka1 (duży)
banan1 łyżeczka
kakaoszczypta
imbiru1 łyżeczka
cynamonuPiekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: góra i dół).
Mleko wlać do rondelka, zagotować. Do gotującego się
mleka powoli wsypywać
kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować przez kilka minut na małym ogniu. Gdy
kasza zgęstnieje, zdjąć rondelek z ognia. Zblendować razem z
bananem i
przyprawami:
kakao,
cynamonem,
imbirem, na gładką masę. Masę nakładać porcjami (u mnie jedno
ciastko to jedna łyżka) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować tak, aby powstał w miarę okrągły kształt. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut. Gotowe
ciasteczka wyjąć i ostudzić.