Wykonanie
Awokado kupiłam kilka dni temu i właściwie ochotę na nie miałam już od tamtej
pory. Taaak, ochotę miałam, ale z pomysłem gorzej. Co tu zrobić? Czekoladowa "nutella" z awokado? Przecież to już wszyscy znają. Guacamole, jajecznica z
awokado, sałatka? Lubię, nawet bardzo, ale tym razem niech będzie na słodko! Jednak nie w połączeniu z
kakao, nie, nie! Nie tym razem. Chcę czegoś nowego! Chcę i mam! Kremowe
awokado,
cynamon, nutka
pomarańczy.
Płatki owsiane. Co wyszło? Jednoporcjowa pralin(k)a!
Przepis (jedna porcja):60g
płatków owsianych marki Halina10g
otrąb żytnich10g
siemienia lnianego1/2
awokado1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka (płynnego)
miodu1 łyżeczka startej skórki z
pomarańczy50ml soku z
pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
Awokado obrać, zblendować na gładką masę. W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki:
płatki owsiane z
siemieniem lnianym,
otrębami żytnimi, zblendowanym
awokado,
cynamonem,
miodem,
skórką pomarańczową i
sokiem z
pomarańczy. Składniki powinny się ze sobą dobrze połączyć, stworzyć 'całość'. Masę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu uformować kulę. Włożyć ponownie do lodówki (u mnie: cała noc). Rano wyjąć i podawać. U mnie: z
serkiem wiejskim.