ßßß Cookit - przepis na KOKOSOWO-LAWENDOWA GRANOLA

KOKOSOWO-LAWENDOWA GRANOLA

nazwa

Wykonanie

Omamo, co to jest za granola! Gdyby nie to, że musi wytrzymać do piątku, bowiem w piątek chcę nią poczęstować kogoś bardzo wyjątkowego, to pewnie słoik byłby już pusty! Granolę upiekłam wczoraj około południa, a wieczorem ... Wieczorem zniknęła już jej spora część. Przyznaję, nie jestem w stanie się oprzeć! Nie myślałam, że połączenie tych dwóch smaków: kokosu i lawendy będzie tak ogromnym sukcesem pod względem doznań dla podniebienia, że będzie strzałem w dziesiątkę! Granola jest chrupiąca, mocno kokosowa, delikatnie przełamana aromatem lawendy. Nie za słodka, bo takich nie lubię. Idealnie smakuje wyjadana prosto ze słoika, jeszcze lepiej smakuje z jogurtem naturalnym. Moja nowa ulubiona granola!
Przepis (duży słoik granoli):
500g płatków owsianych marki Halina
200g wiórków kokosowych
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki miodu lawendowego
1 łyżeczka suszonej lawendy
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Olej kokosowy i miód umieścić w rondelku, podgrzać, aż do rozpuszczenia. W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki kokosowe i suszoną lawendę. Wlać rozpuszczony olej z miodem, ostrożnie wszystko razem wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając, aż do lekkiego zarumienienia. Gotową granolę wyjąć, porządnie ostudzić, przesypać do słoika/puszki. Granola idealnie smakuje z mlekiem, jogurtem naturalnym, twarożkiem, serkiem homogenizowanym, a nawet solo.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/02/kokosowo-lawendowa-granola.html