ßßß Cookit - przepis na MóJ makowiec na święta

MóJ makowiec na święta

nazwa

Wykonanie

Makowiec - strucle makowe
Składniki
Ciasto:
30 g drożdży
500 g mąki
50 g cukru pudru
60 ml ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
2 jaja
60 g roztopionego masła
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
mąka do posypania stolnicy
1 żółtko
Lukier:
100g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki . Dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru . Rozetrzeć , wymieszać z ciepłą wodą. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. na ok 15 minut. Jajo wymieszać z resztą cukru pudru .
2. Mąkę przesiać do miski , dodać skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Na środku zrobić wgłębienie, wlać jajo , następnie rozczyn drożdżowy , roztopione masło i śmietanę . Ze składników zagnieść gładkie ciasto . Przykryć bawełnianą ściereczką , odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę .
3. Ciasto podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości ok 6 mm Na plackach rozłożyć makowy farsz.
4 Placki ostrożnie zwinąć , brzegi posmarować roztrzepanym żółtkiem . Strucle położyć na przykrytej pergaminem blasze, miejscem złączenia do dołu. Wstawić dopiekarnika rozgrzanego do temp 175 stopni z termoobiegiem do 155 stopni. Piec 35-40 minut.
5
Lukier :
Cukier puder dwa razy przesiać . Ucierać , dodając po kilka kropli soku z cytryny. Makowce wyjąć z piekarnika i wystudzić . Posmarować lukrem . Ewentualnie posypać posiekanymi migdałami , orzechami lub skandyzowaną skórką pomarańczową .
Źródło:http://werooonia.blogspot.com/2012/12/moj-makowiec-na-swieta.html