Wykonanie
Ten zestaw nazywam "Piątkowym obiadem", ponieważ często pojawia się na naszym
stole w ten dzień, a szczególnie, teraz gdy jest dostępna
młoda marchew i
młode ziemniaki. Jest to również dzień odpoczynku od dań
mięsnych, więc taki zamiennik to dobra alternatywa. Do tego najlepiej pasuje szklanka
kefiru lub
maślanki i uśmiech na twarzy gwarantowany :)Składniki:/2 osoby/16
młodych ziemniaków (ilość zależy od waszych potrzeb)4
jajkakoperek4
młode marchewkiszklanka kefiru/maślanki
masłoPrzygotowanie:
Ziemniaki i
marchew myjemy, obieramy, zalewamy
wodą i gotujemy w oddzielnych naczyniach. Kiedy
woda zacznie wrzeć- solimy.Na koniec do
marchewki dodajemy łyżeczkę
masła i mieszamy.Na 3 minuty przed odcedzeniem
ziemniaków rozgrzewamy patelnię i rozbijamy
jajka, doprawiamy
solą i
pieprzem- smażymy pod przykryciem około 2 minut, a następnie wyłączamy gaz i zostawiamy je pod przykryciem.Całość przed podaniem obsypujemy obficie
koperkiem.Smacznego :)