ßßß Cookit - przepis na Rogaliki śniadaniowe

Rogaliki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Od ostatniej chałki spodobało mi się wypiekanie różnych chlebów i bułek. Cudownie jest budzić się rano i móc konsumować takie pyszne rzeczy z własnej produkcji. Ostatnia partia tych rogalików wyszła z piecyka chwilę przed północą i chociaż były bardzo gorące to musieliśmy spróbować po kawałeczku! Część zrobiłam z nadzieniem, ponieważ z zapałem kupuję rogale z marmoladą i zajadam się nimi od dzieciństwa :) Mając przepis na swoje własne maleństwa mogę jeść je w każdej chwili. Ciasto nie wymaga wielkiego wysiłku, a samo zawijanie jest niezwykle szybkie i przyjemne. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji robić swoich własnych rogalików to zachęcam do wypiekania właśnie tych! :)
Składniki:
/8 sztuk/
180g mąki pszennje
100g mąki ryżowej
16g świeżych drożdży
100ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka kefiru
1 jajko
30g masła
Przygotowanie:
Robimy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, cukier, kefir oraz odrobinę mleka i dokładnie rozcieramy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż drożdże się ruszą.
W garnku umieszczamy mąkę, sól, roztrzepane jajko, masło, a także przygotowany zaczyn. Pożądanie wyrabiamy ciasto przez około 10 min, aż pozbędziemy się wszelkich grudek. Masa nie może być zbyt rzadka. Odkładamy garnek w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.
Gotowe ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 kawałków. Każdy rozwałkowujemy na prostokąt i zawijamy. Ewentualnie ciasto można posmarować ulubionym dżemem/ marmoladą i dopiero zawijać :) Następnie składamy tworząc kształt półksiężyca. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy wierzch mlekiem i wstawiamy rogalika do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią.
Studzimy na metalowej kratce i zajadamy.
Smacznego!
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/03/rogaliki-sniadaniowe.html