Wykonanie
Zupy i różne kremy to świetna opcja obiadowa na panującą obecnie pogodę. Wieczorem można wszystko przygotować i następnego dnia po przyjściu ze szkoły/pracy już mamy ciepły i pożywny posiłek :) Dodatkowo takie kremy możemy modyfikować na wiele sposobów i za każdym razem tworzyć inną wersję. Ja
jadłam z
jajkiem w koszulce, a moja mama z dużą łyżką
jogurtu greckiego.Składniki:1 duży
brokuł1
marchew2
ziemniaki1
pietruszkasól,
pieprzjogurt greckijajkonatka pietruszkiPrzygotowanie:Wszystkie warzywa myjemy.
Marchew,
ziemniaki i
pietruszkę obieramy. Odcinamy ogonki
brokuła i gotujemy same różyczki z innymi warzywami do miękkości.Następnie całość blendujemy, doprawiamy
solą i
pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
Natkę pietruszki myjemy i siekamy.W małym garnuszku gotujemy
wodę. Kiedy
woda zacznie wrzeć do szklaneczki wbijamy
jajko i następnie lekko zanurzając ją w gorącej wodzie wpuszczamy do garnuszka całą zawartość.
Jajka gotujemy około 4-5min, do momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy je za pomocą łyżki i wrzucamy do nalanej miski z kremem. Obsypujemy
natką pietruszki.Smacznego :)