Wykonanie
Jak Wam minął Tłusty Czwartek ? Królowały pączki,
faworki, a może racuszki? W moim żołądku znalazło się wszystko- przecież trzeba korzystać z życia ! Poza tym, kto mógłby odmówić mamie lub znajomym, którzy tak się postarali? :)Skoro mamy już za sobą te wszystkie pyszne i niezbyt dietetyczne przysmaki to standardowo przyda się lekkie i wartościowe śniadanie . Proponuję Wam
jogurt, ale bez zapychających ziaren i wielu dodatków. Prosty, delikatnie ciepły i szybki w przygotowaniu. Spotkałam się już z nim parę
razy na różnych stronach internetowych i z tego co udało mi się zapamiętać spróbowałam sama coś stworzyć i udało się! :)Składniki:/1 porcja/300g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
cynamonuziarna z 1/2
laski wanilii2 łyżki
miodu1
jajko2 łyżki
mąki pszennejPrzygotowanie:Z
laski wanilii wyjmujemy ostrzem noża ziarenka.
Jajka łączymy z
jogurtem. Stopniowo dosypujemy
mąką,
przyprawy i wlewamy
miód. Całość miksujemy.Szklaną foremkę smarujemy
masłem, a następnie wylewamy przygotowaną masę.Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami- u mnie
maliny w
syropie .Zajadam zazwyczaj po krótkim przestudzeniu, żeby dokładniej poczuć jego smak :)Smacznego :)