Wykonanie
Dzisiejsza
tarta powstała z mojej miłości pieczenia dla innych ! A wszystko za sprawą Światowego Dnia Pieczenia . Na oficjalnej stronie znajduje się dokładne wyjaśnienie całej zabawy: "W Światowy Dzień Pieczenia chcemy sprawić, aby ludzie na całym świecie piekli dla swoich
bliskich. Niezależnie od tego, czy będą piec dla swoich przyjaciół, rodziny czy współpracowników, z pewnością będzie to przepyszna okazja do celebrowania najcenniejszych relacji.". Uważam, że jeszcze nie jest za późno i każdy może coś wymyślić,a uśmiech u bliskiej osoby, oczywiście gwarantowany.Poniższa
tarta łączy w sobie przeróżne smaki .
Maślany posmak ciasta, słodką glazurę z
truskawek oraz smak
rabarbaru z
jabłkami- całość znajduje się pod pełnoziarnistą kruszonką!Składniki:ciasto:180g
mąki pszennej30g
cukru pudru115g
masła w temperaturze pokojowejszczypta
soli1 łyżka
wody (opcjonalnie)nadzienie:5 łodyg
rabarbaru4 małe
jabłkamus z
truskawek (około 15-20 sztuk)
cukier brązowy lub białykruszonka:1 szklanka
mąki pełnoziarnistej1/2 szklanki
cukru pudru5 łyżek roztopionego
masła roślinnegoPrzygotowanie:Do szerokiej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki
masło,
cukier puder i skrapiamy łyżką
wody. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.
Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Podobnie postępujemy z
jabłkami-kroimy je w kostkę.Zasypujemy
cukrem pozostawiamy na 40 minut. Po tym czasie odsączamy na ręczniku papierowym.
Truskawki również myjemy, słodzimy i miksujemy- użyłam mrożonego musu zrobionego w ubiegłym roku.Aby zrobić kruszonkę wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki. W razie potrzeby należy dosypać
mąki.Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy na okrągłą formę- wcześniej wysmarowaną
masłem. Gotowy spód nakłuwamy widelcem, rozkładamy
owoce, polewamy musem i zwieńczamy kruszonką.Pieczemy w 180 stopniach przez 35-45minut.Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego :)