ßßß Cookit - przepis na Tarta owocowa na Światowy Dzień PIeczenia

Tarta owocowa na Światowy Dzień PIeczenia

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza tarta powstała z mojej miłości pieczenia dla innych ! A wszystko za sprawą Światowego Dnia Pieczenia . Na oficjalnej stronie znajduje się dokładne wyjaśnienie całej zabawy: "W Światowy Dzień Pieczenia chcemy sprawić, aby ludzie na całym świecie piekli dla swoich bliskich. Niezależnie od tego, czy będą piec dla swoich przyjaciół, rodziny czy współpracowników, z pewnością będzie to przepyszna okazja do celebrowania najcenniejszych relacji.". Uważam, że jeszcze nie jest za późno i każdy może coś wymyślić,a uśmiech u bliskiej osoby, oczywiście gwarantowany.
Poniższa tarta łączy w sobie przeróżne smaki . Maślany posmak ciasta, słodką glazurę z truskawek oraz smak rabarbaru z jabłkami- całość znajduje się pod pełnoziarnistą kruszonką!
Składniki:
ciasto:
180g mąki pszennej
30g cukru pudru
115g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 łyżka wody (opcjonalnie)
nadzienie:
5 łodyg rabarbaru
4 małe jabłka
mus z truskawek (około 15-20 sztuk)
cukier brązowy lub biały
kruszonka:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżek roztopionego masła roślinnego
Przygotowanie:
Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.
Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Podobnie postępujemy z jabłkami-kroimy je w kostkę.Zasypujemy cukrem pozostawiamy na 40 minut. Po tym czasie odsączamy na ręczniku papierowym.Truskawki również myjemy, słodzimy i miksujemy- użyłam mrożonego musu zrobionego w ubiegłym roku.
Aby zrobić kruszonkę wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki. W razie potrzeby należy dosypać mąki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy na okrągłą formę- wcześniej wysmarowaną masłem. Gotowy spód nakłuwamy widelcem, rozkładamy owoce, polewamy musem i zwieńczamy kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 35-45minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/05/tarta-owocowa-na-swiatowy-dzien.html