ßßß Cookit - przepis na Białkowe ciacha owsiane

Białkowe ciacha owsiane

nazwa

Wykonanie

Kochani, ostatnio znowu mały postój na blogu, ale niestety brakuje mi czasu. Obiecują, że to nadrobię bo weekend był bardzo intensywny w mojej kuchni!
Dzisiaj postanowiłam uraczyć Was czymś lekkim i zarazem sycącym. Czyli grubymi owsianymi ciachami. Na drugie śniadanie lub jako przekąska do kawy są idealne! Można je również wrzucić do jogurtu naturalnego i też będziecie zadowoleni. Z przepisu wychodzi 12 sporych ciastek! :)
Składniki:
/ inspiracja "Kuchnia dla oszczędnych, część II. Ciasta, torty i desery. "/
200g płatków owsianych
1/3 szklanki mleka
30g brązowego cukru
sok i córka z jednej cytryny
2 białka
Przygotowanie:
Płatki zalewamy mlekiem.
Cytrynę należy sparzyć wrzącą wodą, a następnie zetrzeć skórkę na tartce o najdrobniejszych oczkach (uważać, aby nie ścierać białej warstwy), wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i wszystko ze sobą zmieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystko dodać do miski z płatkami i porządnie wymieszać drewnianą łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem wykładamy masę. Tworzymy grube ciasteczka i pieczemy je w 160 stopniach przez 15-20 min ( zależy od grubości naszych ciasteczek).
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/12/biakowe-ciacha-owsiane.html