Wykonanie
Jagody w końcu zawitały do mojej kuchni! Oczywiście,
plan pieczenia jagodzianek był już ustalony dużo wcześniej bo przecież nie można przeżyć lata bez nich, ale zdobycie tych
owoców nie było już takie szybkie. Jednak udało się. Zapach wypełniający cały dom
słodyczą i
drożdżami jest niesamowity, ale to już pewnie wiecie. Ja jednak
mogę zachwycać się tym za każdym razem :) Jagodzianki robiłam również w ubiegłym roku (TUTAJ), ale tym razem skorzystałam z inspiracji na portalu kwestia smaku i opłacało się. Wyszły idealne, więc z pewnością
wrócę i do tego przepisu.Składniki :600g
mąki pszennej1/3 łyżeczki
soli50g świeżych
drożdży250 ml
mleka1
jajko5
żółtek100g
masła70g
cukru pudru400g
jagódcukier puder do posypaniaPrzygotowanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę
cukru, 2 łyżki
mąki oraz 5 łyżek ciepłego
mleka. Wszystko rozcieramy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Żółtka ubijamy na puszystą masę z
cukrem pudrem, a następnie dodajemy całe
jajko i dalej miksujemy.Do garnka wsypujemy
mąkę oraz dodajemy
sól. Następnie wlewamy letnie
mleko,
masło oraz
jajka. Delikatnie mieszamy wszystko przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy wyrośnięte
drożdże. Ciasto zagniatamy około 10 minut- nie możemy dopuścić do powstania grudek. Tak przygotowane posypujemy
mąką i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę na stolnicy. Następnie odrywamy po kawałku ciasta. Tworzymy placuszki, które nadziewamy
jagodami i dodatkowo zasypujemy
cukrem. Każdy placuszek zawijamy i układamy łączeniem do dołu. Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto.Jagodzianki pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Kiedy wierzch już się przyrumieni i spód również, to należy je wyciągnąć. Po przestudzeniu posypujemy
cukrem pudrem i zajadamy.Smacznego :)