ßßß Cookit - przepis na Babka parzona o smaku morelowym

Babka parzona o smaku morelowym

nazwa

Wykonanie

Kolejna babeczka do mojej wielkanocnej kolekcji.
Delikatna , wilgotna o zdecydowanym morelowym aromacie .
Jak większość tego typu ciast babeczka jest prosta i szybka do przygotowania.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
200 g masła /lub margaryny/
3/4 szklanki cukru
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą ,kremową masę, dodać cukier waniliowy.
Zagotować masło lub margarynę. Gorący tłuszcz wlewać do ciasta starannie mieszając.
Ciasto wyłożyć do formy/babka o śr.18 cm/ posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Piec ok.45 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/babka-parzona-o-smaku-morelowym.html