Wykonanie
Niezwykle prosty , smaczny i zdrowy deser , który tym razem pełnidodatkowo rolę.......... dekoracyjną.Na co dzień deser podaję w szklanych miseczkach, ale odświętnie można pokusić się na przygotowannie go w sposób nieco odmienny ......
Składniki: /2 porcje/2
jabłkapo 2 łyżki grubo pokrojonych
bakalii /migdały,
orzechy włoskie, /
rodzynek,
żurawiny.2 łyżki
miodusok z 1
pomarańczyPo ¼ łyżeczki
cynamonu, mielonych
gożdzików,
imbiru i
kardamonuWykonanie:
Jabłka umyć i wydrążyć miąższ pozostawiając dookoła cienką obwódkę.Skropić środek
sokiem z cytryny.Wydrążony miąższ pokroić i przełożyć do rondelka.Dodać sok z
pomarańczy / ewentualnie 2 łyżki wody/ i dusić na małym ogniu do miękkości, ale
owoce nie powinny być rozgotowane.Dodać
przyprawy i odstawić do przestygnięcia.
Jabłka połączyć z
miodem i połową przygotowanych
bakalii.Napełnić
jabłka.Wierzch posypać obficie
bakaliami.