Wykonanie
Kompot z suszu nieodłączna część tradycyjnej wigilijnej kolacji. Bardzo aromatyczny, wspaniale podkreśla nastrój świąt. To jednak nie jedyny jego walory, wspomaga on również trawienie.Wprawdzie, aż tak bardzo nie przepadam za kompotem z suszu, ale ten jedyny raz w roku
pije go ze smakiem i nie wyobrażam sobie wigilii bez tej potrawy.Składniki:mieszanka gotowych
suszonych owoców 250gu mnie dodatkowo, pod dzieci będące na wigilii, mała 100 g torebeczka samych
suszonych jabłek aby złagodzić smak kompotu1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
miodu4
goździkialternatywne
pomarańczajabłka do przyozdobieniaWykonanieMieszanki
owoców wkładamy do garnka i zalewamy
wodą. Dodajemy
cynamon,
goździki oraz
miód. Pod koniec gotowania dodajemy sok z
pomarańczy.Kompot świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.