ßßß Cookit - przepis na Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo

nazwa

Wykonanie

Makaron w sosie śmietankowo-maślanym z dodatkiem parmezanu.
Jedno z najprostszych dań makaronowych w wersji włoskiej czyli pasta Alfreda.
Któż z nas nie pamięta pysznego , domowego makaronu krajanki polanego stopionym masełkiem?
Fettuccine Alfreda to zupełnie podobne danie tyle tylko, że wzbogacone kremową śmietanką i parmezanem. Należy ono do klasyki kuchni włoskiej, ma swoje korzenie i historię…………
Można dodać do niego odrobinę czosnku, zieloną pietruszkę kawałeczki podsmażonego kurczaka. Pastę Alfreda można przygotować również bez śmietany. Ugotowany , przecedzony, gorący makaron miesza się z masłem i parmezanem, dodaje się odrobinę gorącej wody /z gotowanego makaronu/ i miesza się do momentu rozpuszczenia masła i sera, czyli utworzenia maślanego sosiku.
Składniki:
makaron fettuccine/ lub dowolna krajanka/ 400 g
masło 3 łyżki
starty parmezan 80 g
śmietana kremówka 250 ml
gałka muszkatołowa 2 szczypty
sól
świeżo zmielony pieprz
zielona pietruszka do smaku
do dekoracji
Wykonanie:
Zagotować wodę, wrzucić makaron i ugotować go al dente, zgodnie z przepisem.
W międzyczasie gdy gotuje się makaron rozgrzać masło na patelni,wlać śmietankę i mieszając gotować 2-3 minuty.
Dodać szczyptę gałki muszkatołowej , pieprz i sól
Odcedzony makaron wsypać na patelnię z sosem , posypać połową sera, dokładnie wymieszać. Jeśli wymaga doprawić do smaku.
Podawać posypany parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron ozdobić zieloną pietruszką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/11/fettuccine-alfredo.html