ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "snikers"

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto "snikers"

nazwa

Wykonanie

Snikersa w moim domu do tej pory piekło się w prostszej wersji. Dwa blaty ciasta, orzechy w karmelu i masa na gorąco. Taki jest przepyszny i wiele osób się nim zachwycało. Tym razem pokusiłam się o bogatszą wersję, dodałam kajmak, batoniki snikers i zmieniłam masę oraz sposób przełożenia. Nie ukrywam, że ciasto jest dla osób lubiących te bardziej słodkie wypieki, ale miłośnicy orzechów nie będą zawiedzeni. Po upieczeniu tego ciasta, po raz kolejny stwierdzam, że nienawidzę łuskać orzechów włoskich. Nienawidzę! I cieszę się, że już się skończyły. Niestety oznacza to też, że nie prędko będzie tu znowu jakieś ciasto z orzechami. Zapraszam więc dziś na rozkoszną ogromną dawkę kalorii!
(ciasto najlepiej zrobić min. 2 dni przed podaniem, najlepsze jest na trzeci dzień, kiedy smaki się "przegryzą")
Składniki: na ciasto: (źródło)
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
Sodę rozmieszać z mlekiem. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć w blaszce i upiec. W tym czasie rozwałkować drugą część ciasta i przygotować masę orzechową. na masę orzechową:
300 g orzechów włoskich grubo posiekancyh
3 łyżki miodu
100 g cukru
100 g masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku, ustawić na ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania. Odstawić na dwie minuty, po czym rozłożyć na surowym cieście i upiec razem na złoto. na krem:
1 opakowanie budyniu toffi (na 3/4 l mleka)
1 łyża cukru
2 i 1/2 szklanki mleka
100 g masła
200 g kremówki
2 łyżi cukru pudru
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Kremówkę ubić \ cukrem pudrem, połaczyć z masą.
dodatkowo:
1 puszka kajmaku
1 podwójny baton Snickers
kilka pastylek czekoladowych
kilka orzechów
składanie ciasta:
ciasto z orzechami- krem-ciasto bez orzechów-kajmak=pokrojone batoniki i orzechy- rozpuszczone pastylki czekoladowe
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/07/snikers.html