ßßß Cookit - przepis na truskawkowiec

truskawkowiec

nazwa

Wykonanie

Łatwy deser, nie wymagający wielu składników ani czasu. Upały tak mnie męczą, że nawet piec mi się nie chce. Dlatego dziś trochę inna wersja biszkoptu z truskawkami, tak na szybko i orzeźwiająco.
Składniki: na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt w prostokątnej, zwykłej blaszce. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika wyłożyć go na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier. Przygotować formę keksową (użyłam silikonowej). Biszkopt wraz ze ściereczką włożyć do formy tak, aby wyłożone nim były boki i dno, resztę odkroić. Pozostawić ciasto tak do ostygnięcia. na nadzienie:
400 g truskawek
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do wystudzenia. Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z cukrem, wymieszać z galaretką. Ciasto wyjąć z foremki, zdjąć ściereczkę i włożyć je ponownie, dociskając w rogach, aby miało kształt blaszki. Wylać odrobinę masy truskawkowej, wyłożyć całe truskawki i zalać resztą masy. Na wierzchu położyć pozostały kawałek biszkoptu i docisnąć. Dociąć jeśli trzeba. Odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyłożyć do góry dnem na paterę. Udekorować bitą śmietana i owocami, lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/06/truskawkowiec.html