ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: stefania (bez pieczenia)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: stefania (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Ciasto, a właściwie to deser, które robi się w kwadrans. Bajecznie proste, trudne jest tylko czekanie całą noc aż zastygnie. Bardzo popularne, u mnie robi się je trochę w innej wersji- z kakao i kokosem. Bardzo smaczne, konsystencją przypomina ptasie mleczko.
Składniki (24*24 cm):
1 szklanka kaszy manny
1 litr mleka
300 g herbatników
2 łyżka kakao
3 łyżki kokosu
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka do polewy
cukier waniliowy
Dno foremki wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć połową herbatników. Mleko zagotować. Na gotujące mleko wsypać kaszę mannę, kokos, kakao., cukier, cukier waniliowy i margarynę. Cały czas mieszając gotować kilka minut aż masa zgęstnieje. Gorącą wylać na herbatniki i przykryć resztą ciastek. Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać ciasto. Zostawić do ostygnięcia i stężenia najlepiej na całą noc.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/10/stefania-bez-pieczenia.html