Wykonanie
Te
ciasteczka są tak delikatnie, że rozpływają się w ustach. I tak pyszne, ze ręka sama po nie sięga, nie sposób się od nich oderwać. Przepis dziś rano mama podpatrzyła w programie "Rączka gotuje" i od razu zagościły także na naszym
stole.Składniki:50 g
orzechów włoskich zmielonych50 g
cukru140 g
mąki10 dag
masła na dekorację:100 g
mlecznej czekolady3 łyżki
mlekakilka łyżek
orzechów drobno posiekanychSkładniki na ciasto zagnieść, jeśli będzie zbyt suche to nie dodawać
masła ale poczekać chwilę- gniecione
orzechy puszczą tłuszcz. Gotowe ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo
ciastka będą się łamać) i wycinać księżyce foremką lub szklanką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 8 minut.
Czekoladę i
mleko rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wystudzone
ciastka polewać
czekoladą i posypywać
orzechami.