ßßß
Przepis na ten prosty aczkolwiek wspaniały przysmak przywiozłam z warsztatów organizowanych przez Laboratorium Smaku. Cytryny w rumie teoretycznie nie są dla mnie nowością, słyszałam o nich wiele razy więc nie wiem dlaczego ich jeszcze nie zrobiłam. Herbatka z dodatkiem takiego plasterka cytryny będzie cudowna na jesienne wieczory, których nie mogę się już doczekać. A zapakowane w pięknie ozdobiony słoiczek będą uroczym upominkiem.*na dwa słoiczki:Składniki:3 cytryny4 łyżki miodu (lub więcej)1/3 szklanki rumulaska waniliiCytryny wyszorować i wyparzyć. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Owoce pokroić w plasterki. Układać je w słoiczkach przekładając każdy plasterek miodem i dociskając (miodu można dodać więcej w zależności od gustu, rumu tak samo). Wanilię połamać na kawałki i umieścić w słoiku. Kiedy wszystkie plasterki będą w słoiku docisnąć kilka razy, żeby puściły sok. Zalać rumem. Zakręcić i kilka razy wstrząsnąć słoikiem, żeby płyny się wymieszały. Odstawić do lodówki. Otworzyć najlepiej po dwóch dniach, żeby całość się przegryzła.*zamiast wanilii można dodać np. goździki lub cynamon.