Wykonanie
Czasem warto zrezygnować z wszechobecnego
cukru w ogóle lub zastąpić go czymś zdrowszym. Od niedawna coraz częściej słychać o naturalnym słodziku jakim jest
stewia. Po przeczytaniu kilku artykułów dotyczących tej roślinki postanowiłam, że ją wypróbuję. Dzisiaj upiekłam muffinki do których zamiast
cukru dodałam 1,5 łyżeczki
stewii w płynie. Tylko tyle, ponieważ jest ona bardzo wydajna - już 2-3 krople odpowiadają 1 łyżeczce
cukru.Składniki na 10 babeczek:1,5 kubka
mąki kukurydzianej200 ml
jogurtu naturalnego2
jajka50g rozpuszczonego
masła1,5 łyżeczki
stewii we fluidzie1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody5 dużych
śliwekPrzygotowanie:Osobno mieszamy suche i mokre składniki.Następnie łączymy je ze sobą niezbyt dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewamy do foremek/papilotek, do połowy ich wysokości (polecam pieczenie ich w formach silikonowych).Do każdej napełnionej
ciastem foremki wkładamy pół
śliwki.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez ok 20-25 minut.
Stewię, którą wykorzystałam do tych muffinek otrzymałam od firmy SteviGold .
Asia