Wykonanie
Dzisiaj polecam Wam pyszny, delikatny i kremowy sernik, który zrobiłam według przepisu Kasi z bloga Gotuję, bo lubię .Składniki:Masa serowa:1 kg
serka śmietankowego300 ml gęstej
śmietany 18%5
jajek200 g
cukru1 pełna łyżka
mąki pszennej60 ml
soku z cytrynySpód:160g
herbatników80g
masłaPolewa:250ml gęstej
śmietany2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie :
Herbatniki rozdrabniamy na proszek w blenderze. Razem z roztopionym
masłem łączymy je w misce.Wykładamy nimi spód tortownicy i wkładamy do lodówki na pół godziny.W tym czasie przygotowujemy masę
serową.
Ser miksujemy ze
śmietaną,
cukrem i
sokiem z cytryny.Następnie dodajemy stopniowo po jednym
jajku. Miksujemy jeszcze przez chwilę.Masę przelewamy do tortownicy z
ciasteczkowym spodem.Przed włożeniem sernika do piekarnika wkładamy na dół piekarnika naczynie z gorącą
wodą i rozgrzewamy go do 175 stopni.Następnie wkładamy sernik i pieczemy go ok 80-90 minut. Nie wyjmujemy naczynia z
wodą i nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.Po upieczeniu studzimy sernik około godzinę w otwartym piekarniku.Gdy sernik całkiem ostygnie przygotowujemy polewę.
Śmietanę mieszamy z
cukrem pudrem i rozprowadzamy polewę równomiernie na serniku.Następnie wkładamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).Smacznego!
Asia