ßßß Cookit - przepis na New York Cheescake

New York Cheescake

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj polecam Wam pyszny, delikatny i kremowy sernik, który zrobiłam według przepisu Kasi z bloga Gotuję, bo lubię .
Składniki:
Masa serowa:
1 kg serka śmietankowego
300 ml gęstej śmietany 18%
5 jajek
200 g cukru
1 pełna łyżka mąki pszennej
60 ml soku z cytryny
Spód:
160g herbatników
80g masła
Polewa:
250ml gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie :
Herbatniki rozdrabniamy na proszek w blenderze. Razem z roztopionym masłem łączymy je w misce.
Wykładamy nimi spód tortownicy i wkładamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny.
Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy jeszcze przez chwilę.
Masę przelewamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem.
Przed włożeniem sernika do piekarnika wkładamy na dół piekarnika naczynie z gorącą wodą i rozgrzewamy go do 175 stopni.
Następnie wkładamy sernik i pieczemy go ok 80-90 minut. Nie wyjmujemy naczynia z wodą i nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu studzimy sernik około godzinę w otwartym piekarniku.
Gdy sernik całkiem ostygnie przygotowujemy polewę.
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i rozprowadzamy polewę równomiernie na serniku.
Następnie wkładamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Asia
Źródło:http://sisterskitchen.blox.pl/2012/12/New-York-Cheescake-Sernik-Nowojorski.html