Wykonanie
Smaczny, lekko kwaskowaty i kruchy, placek z
rabarbarem i
dżemem truskawkowym to świetna propozycja wiosennego deseru lub podwieczorku z filiżanką
kawy w ręku. Łatwość przygotowania tego smakołyku zachęci niejednego smakosza słodkości.
składniki na tortownicę 23 cm2 szklanki
mąki pszennej3
żółtka6 łyżek
cukru3/4 kostki
masła1 łyżka
śmietany 18%1 łyżeczka
proszku do pieczenia10 łodyg
rabarbaru180 g
dżemu truskawkowegocukier puder do posypaniaprzepisDo miski wsypujemy przesianą
mąkę oraz
cukier, dodajemy
żółtka oraz miękkie pokrojone
masło, wsypujemy również
proszek do pieczenia i dodajemy
śmietanę. Dłonią wyrabiamy ciasto .Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło.Opłukany
rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki.Do posmarowanej tłuszczem tortownicy ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część schłodzonego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i zapiekamy około 10 minut na złoty kolor, po czym wyjmujemy z piekarnika.Na podpieczone ciasto nakładamy
dżem truskawkowy i równomiernie rozprowadzamy go po wierzchu. Na warstwie
dżemu układamy pokrojony
rabarbar a na
rabarbar ścieramy na tarce drugą część schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy około 40 minut.Upieczony placek posypujemy obficie
cukrem pudrem.