ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

06 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylem
Pierwsza tura sezonu na rabarbar zbliża się ku końcowi, dobra wiadomość jest jednak taka, że za chwilę rozpocznie się w pełni sezon truskawkowy. Dziś przedstawiam przepis na ciasto z nadzieniem rabarbarowotruskawkowym. Szybkie, niewymagające i proste do wykonania ciasto owocowe na kruchym spodzie. Słodka kruszonka z dodatkiem cukru pudru doskonale komponuje się z delikatnie kwaśnym smakiem rabarbaru. Polecam jako dodatek do porannej kawy.
Składniki :
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
150 g masła
3 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
500 g rabarbaru
1 pełna łyżeczka miodu, ja użyłam gryczanego
150 g dżemu truskawkowego
5 łyżek cukru
Kruszonka:
100 g schłodzonego masła
5 łyżeczek cukru
1 szklanka mąki pszennej
Dodatkowo:
2 pełne łyżki kaszy manny
forma do pieczenia o wymiarach 22-36 cm
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy, po czym zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Następnie wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Rabarbar umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Dodać cukier, miód, dżem truskawkowy i dokładnie wymieszać.
Kruszonka: Mąkę przełożyć do miski, dodać cukier oraz masło. Następnie rozcierać ręką, aż do całkowitego połączenia się składników i pojawienia się drobnych grudek ciasta.
Wykończenie:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wypełnić rozwałkowanym ciastem, posypać kaszą manną a następnie nałożyć masę owocową. Całość posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.
Po przestudzeniu ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Moje rady:
Z pozostałych białek jaj można wykonać bezę pod kruszonkę miksując na sztywną pianę białka z 3/4 szklanki cukru. Ciasto będzie wówczas bardziej urozmaicone.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html