Wykonanie
06 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylemPierwsza tura sezonu na
rabarbar zbliża się ku końcowi, dobra wiadomość jest jednak taka, że za chwilę rozpocznie się w pełni sezon
truskawkowy. Dziś przedstawiam przepis na ciasto z nadzieniem
rabarbarowo –
truskawkowym. Szybkie, niewymagające i proste do wykonania ciasto
owocowe na kruchym spodzie. Słodka kruszonka z dodatkiem
cukru pudru doskonale komponuje się z delikatnie kwaśnym smakiem
rabarbaru. Polecam jako dodatek do porannej
kawy.
Składniki :Ciasto kruche:2 szklanki
mąki pszennej150 g
masła3
żółtka5 łyżek
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:500 g
rabarbaru1 pełna łyżeczka
miodu, ja użyłam gryczanego150 g
dżemu truskawkowego5 łyżek
cukruKruszonka:100 g schłodzonego
masła5 łyżeczek
cukru1 szklanka
mąki pszennejDodatkowo:2 pełne łyżki
kaszy mannyforma do pieczenia o wymiarach 22-36 cm
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Ciasto kruche:
Mąkę oraz
proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać
żółtka,
cukier oraz
cukier wanilinowy, po czym zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Następnie wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Rabarbar umyć pod bieżącą
wodą i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Dodać
cukier,
miód,
dżem truskawkowy i dokładnie wymieszać.Kruszonka:
Mąkę przełożyć do miski, dodać
cukier oraz
masło. Następnie rozcierać ręką, aż do całkowitego połączenia się składników i pojawienia się drobnych grudek ciasta.Wykończenie:Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę nasmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wypełnić rozwałkowanym
ciastem, posypać
kaszą manną a następnie nałożyć masę
owocową. Całość posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.Po przestudzeniu ciasto posypać obficie
cukrem pudrem.Moje rady:Z pozostałych
białek jaj można wykonać
bezę pod kruszonkę miksując na sztywną pianę
białka z 3/4 szklanki
cukru. Ciasto będzie wówczas bardziej urozmaicone.