Wykonanie
Czekałam z niecierpliwością, by
rabarbar podrósł na tyle, żeby bez żalu go ścinać, no i po powrocie z majówki okazało się że już
mogę ;) Od dobrego miesiąca marzyło mi się już pyszne ciasto - i to mnie nie rozczarowało. Połączenie
słodyczy masy marcepanowej i kwaśnego
rabarbaru to strzał w dziesiątkę, ciasto smakuję doskonale. Jest wilgotne w środku i pełne zaskakujących smaków.
Składniki na małą foremkę (na cwibak, górne krawędzie mają wymiary:10 x 26 cm)2 duże
żółtka (lub 3 małe)100 g. miękkiego
masła0,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru pudru0,5 szklanki
jogurtu greckiego0,5 czubatej łyżeczki
proszku do pieczeniaRabarbar :4-5 łodyg
rabarbaru3 łyżki
cukruDodatkowo :200 g. masy marcepanowej
cukier puder do posypania
masło do posmarowania formy
mąka do posypania formyPrzygotowanie :Dokładnie umyty
rabarbar obieram z zewnętrznych włókien i kroję w 4-5 cm kawałki, przekładam je do garnka z drobiną
wody na dnie, dodaję
cukier i na małym ogniu gotuję pod przykryciem 10 minut. Dokładnie odcedzam
rabarbar na sicie i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia (
syrop oczywiście można użyć do
napojów).Miękkie
masło ucieram z
cukrem pudrem na puszystą masę, po czym ucierając dalej wbijam po 1
żółtku. Dodaję
jogurt,
proszek do pieczenia i stopniowo
mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą ucieram ciasto jeszcze 3 minuty na najwyższych obrotach.Foremkę do cwibaka (keksówkę) dokładnie smaruję
masłem i oprószam
mąką. Na dno foremki wykładam pasek ciasta, a na niego
rabarbar. Uzupełniam boki
ciastem, jak na zdjęciu. Masę marcepanową wałkuję (na stolnicy podsypanej
cukrem pudrem) na prostokąt wielkości foremki, wykładam ją na
rabarbar. Przykrywam pozostałym
ciastem, wygładzam powierzchnię i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. (góra-dół) na 40-45 minut. Jeśli góra ciasta zbyt się spieka, można przykryć je papierem.Przepis autorski.