ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem i marcepanem

Ciasto z rabarbarem i marcepanem

nazwa

Wykonanie

Czekałam z niecierpliwością, by rabarbar podrósł na tyle, żeby bez żalu go ścinać, no i po powrocie z majówki okazało się że już mogę ;) Od dobrego miesiąca marzyło mi się już pyszne ciasto - i to mnie nie rozczarowało. Połączenie słodyczy masy marcepanowej i kwaśnego rabarbaru to strzał w dziesiątkę, ciasto smakuję doskonale. Jest wilgotne w środku i pełne zaskakujących smaków.
Składniki na małą foremkę (na cwibak, górne krawędzie mają wymiary:10 x 26 cm)
2 duże żółtka (lub 3 małe)
100 g. miękkiego masła
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki jogurtu greckiego
0,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
Rabarbar :
4-5 łodyg rabarbaru
3 łyżki cukru
Dodatkowo :
200 g. masy marcepanowej
cukier puder do posypania
masło do posmarowania formy
mąka do posypania formy
Przygotowanie :
Dokładnie umyty rabarbar obieram z zewnętrznych włókien i kroję w 4-5 cm kawałki, przekładam je do garnka z drobiną wody na dnie, dodaję cukier i na małym ogniu gotuję pod przykryciem 10 minut. Dokładnie odcedzam rabarbar na sicie i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia (syrop oczywiście można użyć do napojów).
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym ucierając dalej wbijam po 1 żółtku. Dodaję jogurt, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą ucieram ciasto jeszcze 3 minuty na najwyższych obrotach.
Foremkę do cwibaka (keksówkę) dokładnie smaruję masłem i oprószam mąką. Na dno foremki wykładam pasek ciasta, a na niego rabarbar. Uzupełniam boki ciastem, jak na zdjęciu. Masę marcepanową wałkuję (na stolnicy podsypanej cukrem pudrem) na prostokąt wielkości foremki, wykładam ją na rabarbar. Przykrywam pozostałym ciastem, wygładzam powierzchnię i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. (góra-dół) na 40-45 minut. Jeśli góra ciasta zbyt się spieka, można przykryć je papierem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-rabarbarem-i-marcepanem.html