ßßß Cookit - przepis na Faszerowane ziemniaki. Z kurczakiem, papryką i brudną skórką!

Faszerowane ziemniaki. Z kurczakiem, papryką i brudną skórką!

nazwa

Wykonanie

Moje ciało jest bardzo romantyczne. Miałam się wczoraj uczyć, napisać posta, ale... nie! Organizm stwierdził, że musimy być razem. W końcu to walentynki! Wróciłam do domu około 18 i usłyszałam od mojego ciała... zero nauki, zajmij się mną. Tylko ja, ty, kubek gorącej herbaty i termometr!
Taki był mój romantyczny wieczór.
Podkurowałam się trochę i pojechałam zaliczać różne filologiczne bzdety. Po drodze musiałam przekonać bardzo zatroskanego Azjatę, że nic mi nie jest. Ciągłe everything okay? zaczęło mnie mocno męczyć, ale potulnie kiwałam głową i starałam się przekonać, że I've a cold, but I'm fine... nie wyglądał na przekonanego, ale po kilku tych samych odpowiedziach dotarło.
W każdym razie miło było, że ktoś się mną zainteresował. Z drugiej strony to straszne, bo musiałam wyglądać okropnie :)
Kiedy wracałam do domu przypomniały mi się te ziemniaki. Są pyszne i rozgrzewające! Są pieczone, zdrowe i bardzo zimowe. Tylko musicie uzbroić się w cierpliwość, bo jedyną reakcją Najlepszego z mężczyzn na te ziemniaki było zdziwienie. Bo jak to, z brudną skórką?!
Uwierzcie, nie ma nic lepszego niż upieczony, nieobrany ziemniak. Pyszna, pyszna brudna skórka!
Przepis na 2 porcje:
2 duże ziemniaki
1/2 czerwonej papryki
1 szklanka aromatycznego bulionu (najlepiej wołowego, ale może być każdy inny)
1/2 cebuli
1 pierś z kurczaka
około 2–3 łyżek oleju
sól, pieprz, rozmaryn, estragon
Ziemniaki dokładnie wyszorować, ale nie obierać! Gotować przez 10 minut, odcedzić i odstawić do ostudzenia.
Wyjąć patelnię i mały rondel. Do rondla wlać bulion i odparowywać, aż zmniejszy objętość o połowę.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę i kurczaka w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim cebulę, następnie podsmażyć kurczaka, dodać paprykę. Smażyć przez minutę i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia i delikatnie przykręcić gaz. Gotować aż mocno zgęstnieje, często mieszać.
Ziemniaki przekroić na pół. Wydłubać miąższ (zostawić dwucentymetrowe ścianki). Rozłożyć ziemniaki na papierze do pieczenia skorupką do góry. Polać odrobiną oleju i posolić. Piec w 190 C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odwrócić. Polać olejem, posolić, popieprzyć i posypać rozmarynem. Piec przez 15 minut.
Gulasz z kurczaka doprawić solą, pieprzem i estragonem. Wyjęte z piekarnika ziemniaki nafaszerować i podawać!
Idealne na zimową kolację.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2013/02/faszerowane-ziemniaki-z-kurczakiem.html