Wykonanie
Kiedy zobaczyłam ciasto
migdałowo-
serowe w "Kulinarnych podróżach" nie mogłam zbyt długo na nie czekać. Ciasto z
serkiem wiejskim? I, w dodatku, to nie jest sernik?Bardzo w moim guście. I, jakby tego było jeszcze mało, jest to chyba najtańsze ciasto w tym roku. Wydaję mi się, że tylko
drożdżowe jest bardziej oszczędne.Zachęceni? Przedstawiam Wam placek z
migdałami i
serkiem wiejskim. Faszerowany
jabłkami duszonymi z
miodem i
cynamonem.
Składniki na formę o średnicy 25cm:100g całych
migdałów100g
mąki pszennejszczypta
proszku do pieczenia300g
serka wiejskiego (u mnie 2,5% tłuszczu)2 łyżki
śmietany 18% tłuszczu2
jajka3 łyżki
cukru (można dodać więcej)
Migdały zmielić w blenderze (niezbyt dokładnie).
Mąkę, w duże misce wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać do niej
migdały i dobrze wymieszać. Wszystkie inne składniki dodać do
mąki i wymieszać.*Odstawić ciasto pod przykryciem na 10 minut i, w międzyczasie, poddusić
jabłka:250g obranych, pokrojonych w kostkę
jabłek (około 2 średnich
jabłek)1/2 obranego
jabłka pokrojonego na plasterki1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
cynamonukilka
migdałówPatelnię dobrze rozgrzać, wlać na nią
miód, wymieszać z
cynamonem, dodać pokrojone
jabłka, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minutFormę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wylać 2/3 ciasta, na środku położyć
jabłka (tak, te z patelni). resztę ciasta wylać łyżką, zaczynając od brzegu formy.
Jabłka w plasterkach rozłożyć na cieście,
migdały posiekać i posypać nimi ciasto.Piec przez 40 minut w 185–190 C.*Zrobiłam to trzepaczką do
jajek, niezbyt dokładnie. Jeżeli mieszacie składniki mikserem, nie
róbcie tego zbyt długo, ani na wysokich obrotach.