ßßß Cookit - przepis na Placek z serkiem wiejskim i jabłkami

Placek z serkiem wiejskim i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam ciasto migdałowo-serowe w "Kulinarnych podróżach" nie mogłam zbyt długo na nie czekać. Ciasto z serkiem wiejskim? I, w dodatku, to nie jest sernik?
Bardzo w moim guście. I, jakby tego było jeszcze mało, jest to chyba najtańsze ciasto w tym roku. Wydaję mi się, że tylko drożdżowe jest bardziej oszczędne.
Zachęceni? Przedstawiam Wam placek z migdałami i serkiem wiejskim. Faszerowany jabłkami duszonymi z miodem i cynamonem.
Składniki na formę o średnicy 25cm:
100g całych migdałów
100g mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
300g serka wiejskiego (u mnie 2,5% tłuszczu)
2 łyżki śmietany 18% tłuszczu
2 jajka
3 łyżki cukru (można dodać więcej)
Migdały zmielić w blenderze (niezbyt dokładnie). Mąkę, w duże misce wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej migdały i dobrze wymieszać. Wszystkie inne składniki dodać do mąki i wymieszać.*
Odstawić ciasto pod przykryciem na 10 minut i, w międzyczasie, poddusić jabłka:
250g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek (około 2 średnich jabłek)
1/2 obranego jabłka pokrojonego na plasterki
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka migdałów
Patelnię dobrze rozgrzać, wlać na nią miód, wymieszać z cynamonem, dodać pokrojone jabłka, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wylać 2/3 ciasta, na środku położyć jabłka (tak, te z patelni). resztę ciasta wylać łyżką, zaczynając od brzegu formy.
Jabłka w plasterkach rozłożyć na cieście, migdały posiekać i posypać nimi ciasto.
Piec przez 40 minut w 185–190 C.
*Zrobiłam to trzepaczką do jajek, niezbyt dokładnie. Jeżeli mieszacie składniki mikserem, nie róbcie tego zbyt długo, ani na wysokich obrotach.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/06/placek-z-serkiem-wiejskim-i-jabkami.html