Wykonanie
Zmieniam profil mojego bloga.Czas zmienić swoje podejście do siebie i życia.Czas zejść z kilogramów. Ważę 47 kg i jestem permanentnym grubasem.Inspiruje mnie zdrowy tryb życia, więc dlaczego tego nie pokazać?Od dzisiaj jem roztropnie — dobre śniadanie i mały obiad.Zaczynam biegać.Zaczynam od nowa.No i za mało komciów było pod poprzednim wpisem . Kończę z przeklinaniem i zdaniami złożonymi.Na nowy początek: placki
twarogowe à la
ricotta hot cakes.Przepis na porcję:200 g półtłustego
twarogu100 ml
mleka3 łyżki
mąki (czubate!)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajkoszczypta
cukru i
cynamonułyżka roztopionego
masłaTwaróg przecisnąć przez praskę (albo zmielić w maszynce do
mielenia mięsa) trzy
razy. Do
sera dodać
mleko,
masło i
jajko. Dokładnie wymieszać.Do masy przesiać
mąkę, proszek i
cynamon. Wsypać
cukier, dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut.Po tym czasie smażyć małe placki (ja smażyłam na suchej, teflonowej patelni). Przełożyć je, kiedy na powierzchni będą bąbelki. Na drugiej stronie smażyć kilka sekund.Podawać z
owocami i sosem (u mnie
kiwi i
syrop żurawinowy).