ßßß Cookit - przepis na CIASTO O SMAKU WIŚNIOWO-KOKOSOWYM

CIASTO O SMAKU WIŚNIOWO-KOKOSOWYM

nazwa

Wykonanie

Biszkopt przekładany masą wiśniową i kremem na bazie mleczka kokosowego.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki ( płaskie) mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ( płaskie) proszku do pieczenia
Krem wiśniowy:
- 250 ml śmietanki tortowej 30%
- 1 słoik wiśniowego dżemu niskosłodzonego
- 1 galaretka wiśniowa
Krem kokosowy:
- puszka mleczka kokosowego (użyłam firmy Vitasia - dostępne w Lidlu)
- krem tortowy w 5 minut o smaku śmietankowym
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno formy 35 x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa placki.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno. dodać mocno tężejącą galaretkę i dżem, wszystko zmiksować. Masę podzielić na dwie części wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim, następnie wyłożyć resztę masy.
Mleczko kokosowe zmiksować z kremem do tortów, dodać masło i wiórki kokosowe.Krem wyłożyć na wierzch i boki ciasta, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na noc.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2014/04/CIASTO-O-SMAKU-WISNIOWO-KOKOSOWYM.html