Wykonanie
Przepis na to danie dostałam od teściowej. Troszeczkę je pozmieniałam z uwagi na brak niektórych składników. Wyszło niesamowicie pyszne! Idealnie smakuje z
ryżem, który doskonale komponuje się z różnorodnością smaków. Składniki są dość nietypowe, ale uwierzcie na słowo, w połączeniu smakują wyśmienicie! Jest to danie, które układamy warstwowo, zatem dziś mam dla Was ilustrowaną wersję krok po kroku.
Składniki:- 400 g
piersi z kurczaka lub
indyka,- 400 g
papryki,- 1 duża
cebula,- 1 łyżka
oleju,- pół szklanki sosu słodko-pikantnego lub
chili i słodko-kwaśnego,- 2 płaskie łyżki
przyprawy do gyrosa i 2 łyżki
przyprawy do grilla,
sól,
pieprz,- 3 łyżki
śmietany (u mnie 18 %),- dodatkowo:
ryż.
1. Na początku
pierś z kurczaka lub
indyka kroimy w paseczki i podsmażamy na łyżce
oliwy z dodatkiem
soli i
pieprzu. Po chwili, gdy się zabieli, układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
2.
Paprykę myjemy, kroimy w paseczki, układamy na
mięsie.
3.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, układamy na
papryce.
4. Całość polewamy sosem, a następnie wyrównujemy za pomocą łyżki.
5. Równomiernie posypujemy
przyprawami (do gyrosa i grilla).
6. Polewamy
śmietaną (można użyć więcej, ja nie chciałam, by danie było aż tak kaloryczne :) ). Wstawiamy przykryte do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. godziny. Podajemy z ugotowanym
ryżem.W trakcie pieczenia można wymieszać wszystko, wówczas
śmietana idealnie połączy się z całością. Smacznego!