Wykonanie
Często tak mam, że trudno mi dobrać jakiś fajny dodatek do drugiego dania. Zazwyczaj wynika to z niezdecydowania, albo braku odpowiednich składników w lodówce. Jeśli macie trochę
kapusty, jedną
marchewkę i jedno
jabłko, to świetnie. Możecie zrobić bardzo smaczny dodatek do obiadu, który z pewnością Wam posmakuje.
Kapustę, jaką chcę Wam pokazać, robiłam zwykle zaprawianą
pomidorami, albo samą, z dodatkiem
koperku. Teraz robię ją zawsze w taki sposób, bo smakuje naprawdę fantastycznie! Przepis dostałam od Mamy - wymyśliła go z potrzeby urozmaicenia obiadu. U nas zostaje na stałe!
Składniki:- 1/3 główki
białej kapusty,- 1 spora
marchew,- 1 średnie
jabłko,- 1
cebula,- 1 łyżka
mąki pszennej,- 1 łyżka
oleju,-
sól,
pieprz,
cukier, domowa jarzynka,-
koperek.
Kapustę myjemy, kroimy i wrzucamy do garnka z
wodą (
wody nie więcej niż
kapusty). Dodajemy umyte i starte na tarce
jabłko i
marchew. Gotujemy do miękkości z dodatkiem domowej jarzynki (ok. 5-10 minut). Pod koniec podsmażamy na
oleju pokrojoną w kostkę
cebulę, dodajemy
mąkę, zasmażamy. Zaprawiamy
kapustę (jeśli
kapusta ma być light, pomijamy zasmażkę). Przyprawiamy do smaku, dodajemy posiekany
koperek. Gotowe! Smacznego!!!