ßßß Cookit - przepis na Moja wersja chili con carne

Moja wersja chili con carne

nazwa

Wykonanie

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które w swoim składzie zawiera mięso mielone, papryczkę chili, pomidory, cebulę. Niezwykły aromat tej potrawy nadawany jest za sprawą kminu rzymskiego. Moja wersja znacznie odbiega od tradycyjnego chili con carne, gdyż oprócz charakterystycznych dla tego dania składników, zawiera też inne. Kierowałam się głównie zawartością lodówki i własnym gustem :) Efekt wyszedł niesamowity - nie mogłam się doczekać, kiedy je zjem :) Co prawda najadłam się już samym (wielokrotnym) próbowaniem, ale rytuał obiadu musiał być! :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- ok. 200 g pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: chili, pieprz, sól, odrobinę cukru,
- 1 łyżka oleju,
- dodatkowo: ryż.
Na 1 łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili wrzucamy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy przez ok. 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki (można je wcześniej zmiksować blenderem), umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, fasolę oraz umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 20 minut. Całość przyprawiamy 1-2 łyżeczkami chili, pieprzem, solą i odrobiną cukru. Dusimy jeszcze przez ok. 15 minut, do momentu odchodzenia skórki od papryki. Na koniec zaprawiamy koncentratem i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/04/moja-wersja-chili-con-carne.html