Wykonanie
Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które w swoim składzie zawiera
mięso mielone,
papryczkę chili,
pomidory,
cebulę. Niezwykły aromat tej potrawy nadawany jest za sprawą
kminu rzymskiego. Moja wersja znacznie odbiega od tradycyjnego
chili con carne, gdyż oprócz charakterystycznych dla tego dania składników, zawiera też inne. Kierowałam się głównie zawartością lodówki i własnym gustem :) Efekt wyszedł niesamowity - nie mogłam się doczekać, kiedy je zjem :) Co prawda najadłam się już samym (wielokrotnym) próbowaniem, ale rytuał obiadu musiał być! :)
Składniki:- 500 g
mięsa mielonego,- 1
czerwona cebula,- 2 ząbki
czosnku,- 1 puszka
pomidorów,- 1 puszka
czerwonej fasoli,- ok. 200 g
pieczarek,- 1
czerwona papryka,- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego,-
przyprawy:
chili,
pieprz,
sól, odrobinę
cukru,- 1 łyżka
oleju,- dodatkowo:
ryż.Na 1 łyżce
oleju podsmażamy pokrojone w kostkę
cebulę i
czosnek. Po chwili wrzucamy
mięso mielone, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Podsmażamy przez ok. 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy
pomidory z puszki (można je wcześniej zmiksować blenderem), umyte i pokrojone w plasterki
pieczarki,
fasolę oraz umytą i pokrojoną w kostkę
paprykę. Zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 20 minut. Całość przyprawiamy 1-2 łyżeczkami
chili,
pieprzem,
solą i odrobiną
cukru. Dusimy jeszcze przez ok. 15 minut, do momentu odchodzenia skórki od
papryki. Na koniec zaprawiamy koncentratem i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Podajemy z
ryżem. Smacznego!!!