ßßß Cookit - przepis na Paluszki Wiedźmy

Paluszki Wiedźmy

nazwa

Wykonanie

Niedawno rozpoczął się karnawał, dlatego mam dla Was propozycję, która świetnie się sprawdza przy dekoracji stołu. Zamiast układać ciasteczka na półmisku, postanowiłam trochę postraszyć gości i ułożyć po jednym na każdym talerzyku. Zapewniam - przerażenie murowane! Niektórzy z nich jedli te ciastka odwrócone :D Przepis na Paluszki Wiedźmy pochodzi z moich wypieków . Polecam wypróbowanie tego przepisu na karnawałowe przyjęcia!
Składniki:
- 225 g miękkiego masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- 1 łyżeczka olejku migdałowego,
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 3/4 szklanki obranych migdałów.
Wszystkie składniki miksujemy (z wyjątkiem migdałów), a następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (ja włożyłam na dłużej - około godziny). W tym czasie obieramy migdały ze skórki: wrzucamy do miski z gorącą wodą, po chwili (gdy skórka zacznie delikatnie odchodzić) wyjmujemy i zdejmujemy skórkę. Migdały możemy podzielić na pół (wzdłuż), wówczas paznokcie są cieńsze i tym samym bardziej zgrabne :) Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy palce (trochę cieńsze od Waszych - urosną! ), na koniec wciskamy migdał (radzę dość mocno, bo zdarza im się odpadać) i w miejscach zgięć tworzymy nożem delikatne kreski. Wkładamy natychmiast do piekarnika (ciasto nie może być zbyt ciepłe, gdyż palce będą się rozlewały podczas pieczenia) i pieczemy około 10 minut. Studzimy na kratce. Dla lepszego efektu można pod migdałem posmarować wiśniowym dżemem :) Palce będą mocno krwiste!
Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/01/paluszki-wiedzmy.html