Wykonanie
Dziś kolejny deser z
serii szybkich, pomysłowych i wybornych. Jakiś czas temu zobaczyłam go na blogu
Cake Time i od razu wiedziałam, że nie pozwoli mi długo na siebie czekać.
Ananas jest pyszny sam w sobie,
galaretka podobnie. Czy może być coś prostszego niż połączenie ich w jednym? Polecam na słodkie zachciewajki latem ;)
Składniki:- 1 puszka
ananasów,-
galaretka malinowa,-
suszona żurawina.Puszkę otwieramy bardzo ostrożnie, by uniknąć powstania ostrych brzegów. Sok wylewamy do szklanki (można użyć np. do muffinków).
Galaretkę rozpuszczamy w ok. 1,5 szklanki wrzącej
wody.
Ananasy w puszce układamy równo, w środek wrzucamy
suszoną żurawinę. Wlewamy rozpuszczoną
galaretkę. Puszkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Po kilku godzinach, gdy
galaretka będzie gotowa, na chwilę wstawiamy całą puszkę (ostrożnie, by do środka nie dostała się
woda) do garnka z gorącą
wodą. W ten sposób deser powinen z łatwością wyjść z puszki. Jeśli będzie z tym problem, puszkę otwieramy za pomocą otwieracza z drugiej strony - wówczas będzie łatwiej.Gotową
galaretkę kroimy w miejscach przerw
między plastrami
ananasów i podajemy. Smacznego :)