Wykonanie
Niedługo Walentynki, a ja już przygotowuję zakochane menu. Tym razem upiekłam babeczki, w których posmak
chałwy idealnie komponuje się z dodatkiem
mlecznej czekolady. Całość nie jest przesadnie słodka (a tego się obawiałam), jest delikatna i pyszna. Babeczki przepięknie wyrastają, a po upieczeniu kuszą cudownym zapachem. Przepis zaczerpnęłam z pewnego bloga, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła :)
Składniki:- pół kostki
masła,- 1
jajko,- 1 szklanka
mleka,- pół łyżeczki
olejku migdałowego,- 2 szklanki
mąki pszennej,- pół szklanki
cukru drobnego,- 2 łyżki
cukru waniliowego,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- ok. 200 g pokruszonej
chałwy,- 3/4 tabliczki
mlecznej czekolady.Wszystkie składniki miksujemy (oczywiście
czekoladę należy rozpuścić i przestudzić, podobnie
masło - można w kąpieli
wodnej). Masę przelewamy do foremek na muffiny i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Smacznego!