ßßß Cookit - przepis na Lekki jak obłok torcik... dwuskładnikowy!

Lekki jak obłok torcik... dwuskładnikowy!

nazwa

Składniki

Wykonanie

Moi Drodzy, okazuje się, że wystarczą dwa składniki do zrobienia fantastycznego ciasta, które z powodzeniem może pełnić rolę tortu. Wygląda bardzo ciekawie, smakuje jak obłok... Z pewnością posmakuje każdemu! Jeśli macie ochotę, można dodać owoce lub bitą śmietanę na wierzch. Ja postawiłam na minimalizm i wybrałam jedynie posypkę czekoladową. Żałuję, że nie mam zdjęć całego tortu, ale znikał tak szybko, że zdążyłam jedynie złapać ostatni kawałek :) Przepis już dawno temu dostałam od Mamy - kiedyś robiłyśmy to ciasto niemal w każdym tygodniu :)
Składniki:
- mleko skondensowane niesłodzone (na każdą galaretkę 1 szklanka; u mnie 3),
- galaretki (każda rozpuszczona w 1 szklance wrzącej wody; u mnie 3 - cytrynowa, agrestowa i truskawkowa).
Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach - każdą w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy. Kiedy będą zimne, zaczynamy ubijać mleko - na każdą galaretkę ubijamy ODDZIELNIE po 1 szklance za pomocą miksera (po kolei, jedna za drugą). Mleko musi być bardzo dobrze schłodzone (kilka godzin w lodówce lub ok. 30 min w zamrażarce). Gdy powstanie pianka (nie będzie sztywna, jedynie lekka i spieniona), nie przerywając miksowania wlewamy lekko tężejącą galaretkę. Ubijamy do połączenia (na koniec można jeszcze przemieszać łyżką). Identycznie postępujemy z pozostałymi galaretkami (tort można przygotować z jeszcze większej liczby kolorów). Do tortownicy wlewamy (lub nakładamy łyżką - jeśli masa zacznie tężeć) na przemian kolorowe masy. Każda z nich powinna być równomiernie rozłożona. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/lekki-jak-obok-torcik-dwuskadnikowy.html