ßßß Cookit - przepis na Właściwości stewii:

Właściwości stewii:

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przyznam szczerze, że do niedawna stewię znałam z przypadkiem znalezionych artykułów w Internecie lub opowieści osób, które miały z nią niewielkie doświadczenia. Moje zainteresowanie wówczas wzrosło, ale z uwagi na brak czasu nie pogłębiłam wiedzy. Zdrowotne oblicze produktów spożywczych jest mi szczególnie bliskie, gdyż sama w codziennym żywieniu dbam o to, by to, co jemy miało korzystny wpływ na nasze organizmy. Jako osoba z zapasem wielu doświadczeń na tym polu chciałabym, by codzienne nawyki żywieniowe zmierzały do zdrowia.
Kiedy zasięgnęłam wiedzy na temat stewii, byłam zaskoczona, że tak niepozorna roślinka dostarcza tak wielu korzyści. Starałam się zrobić porządny research, oparty na rzetelnych informacjach i mam nadzieję, że mi się udało. Jeśli macie większą niż ja wiedzę na temat stewii, bardzo proszę o komentarz. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, starałam się jedynie bazować na sprawdzonych źródłach.
- jest jedną z najsłodszych roślin – może być używana zamiast cukru,
- zachowuje swoje właściwości do temperatury 200 stopni, ale różni się od cukru pod pewnymi względami (jest słodsza – świeże liście ok. 5 razy, suszone – 10-20 razy, nie ulega karmelizacji, ma lekko ziołowy posmak – zwłaszcza suszona),
- zarówno ‘surowe’ liście, jak i susz są jadalne (zjedzenie jednego listka daje wrażenie pysznego cukierka),
- stewię można uprawiać w domu, w zwykłej doniczce (w warunkach nasłonecznionych, najlepsze w tym celu są okna wschodnie; powinna być regularnie podlewana, ale nie przelewana) lub w ogródku,
- polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na cukrzycę (nie podnosi stężenia glukozy we krwi) oraz dbającym o linię – praktycznie nie zawiera kalorii, a także wszystkim, którzy chcą wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe do swojej codziennej diety,
- jest jednym ze składników past do zębów (posiada właściwości przeciwpróchnicze i hamuje wzrost płytki nazębnej),
- wskazana dla osób z podwyższonym ciśnieniem krwi – wg badań ma właściwości obniżające ciśnienie,
- jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię,
- nie ma właściwości toksycznych – była testowana i jej stosowanie nie wykazało żadnych skutków ubocznych,
- można przechowywać ją długo.
Wkrótce zapraszam na przepisy z udziałem stewii!
Źródła informacji:
- www.naszekrzewy.pl (stewia); stąd pochodzi moja stewia;
- strona z informacjami ;
- strona z informacjami 2 ;
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/11/kilka-cennych-informacji-na-temat-stewii.html