ßßß Cookit - przepis na Stewia - czym jest? Dlaczego warto jej używać?

Stewia - czym jest? Dlaczego warto jej używać?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Na początku miesiąca miałam przyjemność wziąć udział w śniadaniu prasowym zorganizowanym przez marki Nestea i Sprite. Podczas smacznego posiłku skonsumowanego w restauracji Machina Organika, wysłuchałam prelekcji dr inż. Moniki Hoffmann, eksperta SGGW, na temat stewii i korzyści jej stosowania w diecie.
Przed wspomnianym spotkaniem używałam już wcześniej stewii, aby ograniczyć spożycie cukru w diecie. Dzisiaj mam dla Was kilka najważniejszych informacji o tym naturalnym słodziku.
O stewii słów kilka...
Stewia jest 200 razy słodsza od tradycyjnego cukru. W sklepach można ją kupić w postaci ususzonych liści bądź jako słodzik w proszku, płynie lub w tabletkach. Wybierając ją w sklepie należy dokładnie czytać etykiety. Niektóre marki, najczęściej te z niską ceną, oprócz glikozydów steviolowych stosują inne dodatki np. maltodekstrynę, która ma zbliżone właściwości do cukru (ma wysoki indeks glikemiczny oraz jest kaloryczna).
Stewia naturalnie jest rośliną wieloletnią. Można ją uprawiać w naszym klimacie, także w domowych warunkach, w doniczkach na parapecie, jednak wówczas jest ona rośliną jednoroczną.
Stewia nie jest kaloryczna. Poza tym zawiera liczne substancje przeciwutleniające oraz składniki mineralne, m.in. potas, magnez, wapń, cynk. Związki w niej zawarte tj. stewiozyd oraz rebaudiozyd A są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, bowiem organizm bez problemu je rozkłada. Słodzik ten jest bezpieczny dla osób z cukrzycą typu II, ponieważ nie ma wpływu na wahania poziomu glukozy we krwi. Nie powoduje także próchnicy. Stewię bez obaw mogą stosować dzieci, osoby starsze oraz kobiety w ciąży.
Stewia od kuchni...
Stewia jest dobrze rozpuszczalna w wodzie oraz dobrze znosi wysokie temperatury (do 200 stopni C), zatem doskonale sprawdzi się w wypiekach lub procesie pasteryzacji.
Należy mieć na uwadze, że stewia nie w każdym przypadku zastąpi nam cukier, bowiem nie da się jej karmelizować ani zastosować jako pożywki dla drożdży. Ciasto drożdżowe na bazie stewii po prostu nie urośnie. Słodzik ten nie nadaje się także do przygotowania bezy ani ucierania z masłem.
Stewia może zmieniać odrobinę smak naszych potraw. W deserach i wypiekach najlepiej zastępować nią połowę ilości cukru, wówczas i tak zmniejszymy kaloryczność naszych potraw.
Stewia w przemyśle spożywczym...
Producenci żywności coraz chętniej skłaniają się do tworzenia produktów słodzonych stewią. Wszystkich z pewnością ciekawi jaki udział w prelekcji na temat stewii miały marki Sprite i Nestea. Otóż, wychodząc oczekiwaniom konsumentów, którzy coraz częściej dbają o jakość spożywanych produktów, Coca-Cola Company razem z firmą Cargill postanowiła zredukować kaloryczność oraz ilość cukrów w swoich napojach. Z tego względu linia herbat Nestea Green Tea oraz Sprite są słodzone stewią, co zmniejsza ich kaloryczność nawet o 30%. Od siebie przyznam, że nie słyszałam o tym wcześniej i jestem pozytywnie zaskoczona. Aktualnie nie sięgam zbyt często po słodkie napoje, aczkolwiek myślę, że warto wybierać te z dodatkiem naturalnej stewii, niż aspartamu, czy innych chemicznych słodzików.*
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
*Do przygotowania wpisu wykorzystałam informacje z prelekcji Stewia LAB oraz z raportu "Słodka prawda o stewii", który otrzymałam przy okazji tego spotkania.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/06/stewia-czym-jest-dlaczego-warto-jej.html