ßßß
Składniki (na ok. 15 muffinów):- 220 g przesianej mąki pszennej,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- szczypta soli,- 140 g cukru,- 2 jajka,- 100 ml oleju rzepakowego,- 100 ml białego napoju gazowanego,- 50 ml zalewy z mieszanki tropikalnej z puszki,- owoce - mieszanka tropikalna z puszki,- dodatkowo: owoce (j.w.) oraz śmietana kremówka (30-36%) ubita z cukrem pudrem (ilość zgodnie z własnymi preferencjami), opcjonalnie: fiks do śmietany.Składniki suche łączymy w jednej misce (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól), mokre w drugiej (jajka, olej, napój, zalewa). Zawartość obu misek łączymy w jednej (krótko, do połączenia). Foremki na muffinki napełniamy ciastem do połowy wysokości, nakładamy 1 łyżeczkę mieszanki owoców (można pokroić na mniejsze kawałki), a następnie dopełniamy do 3/4 wysokości ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 12-15 min.). Po upieczeniu studzimy.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (można dodać fiks, by była sztywniejsza). Dekorujemy za pomocą specjalnej tylki. Posypujemy mieszanką owocową. Smacznego!