ßßß Cookit - przepis na Napój gruszkowo-karmelowy z cynamonem

Napój gruszkowo-karmelowy z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Przyznam szczerze, że ten smak odkryłam zupełnie przypadkowo. Głównie potrzebowałam gruszek ze słodkiej zalewy, ale do czego - o tym jutro. W efekcie powstał fantastyczny napój, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony. Cynamon, gruszki i karmel to od dziś trio doskonałe. Polecam na jesienne wieczory!
Składniki:
- 4 łyżki cukru,
- 4 gruszki - obrane i pokrojone na ćwiartki bez gniazd,
- 1 łyżka cukru cynamonowego,
- 1 kora cynamonu,
- sok z 1/2 cytryny,
- woda.
4 łyżki cukru umieszczamy w garnku, włączamy gaz. Gdy zacznie się rozpuszczać, zmniejszamy i lekko potrząsamy garnkiem. Powinien powstać jasny karmel. Do niego dodajemy gruszki (wcześniej obrane, umyte, pozbawione gniazd i pokrojone na 4). Teraz można zamieszać - dokładnie, by gruszki pokryły się karmelem. Smażymy przez ok. 5 min. - by puściły sok (co jakiś czas mieszamy). Po tym czasie całość zalewamy wodą - do połowy garnka. Zwiększamy gaz, czekamy do zagotowania. Dodajemy łyżkę cukru cynamonowego, wrzucamy korę cynamonu, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 min. Potem wyłączamy gaz, wyjmujemy gruszki i cynamon. Napój jest gotowy (można podawać ciepły lub schłodzony z lodówki). W razie potrzeby można dodać więcej cukru. Gruszek nie wyrzucajmy, ani nie jedzmy - jutro będzie przepis na ich wykorzystanie :) Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/09/napoj-gruszkowo-karmelowy-z-cynamonem.html