Wykonanie
Przyznam szczerze, że ten smak odkryłam zupełnie przypadkowo. Głównie potrzebowałam
gruszek ze słodkiej zalewy, ale do czego - o tym jutro. W efekcie powstał fantastyczny
napój, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony.
Cynamon,
gruszki i karmel to od dziś
trio doskonałe. Polecam na jesienne wieczory!Składniki:- 4 łyżki
cukru,- 4
gruszki - obrane i pokrojone na ćwiartki bez gniazd,- 1 łyżka
cukru cynamonowego,- 1 kora
cynamonu,- sok z 1/2
cytryny,-
woda.4 łyżki
cukru umieszczamy w garnku, włączamy gaz. Gdy zacznie się rozpuszczać, zmniejszamy i lekko potrząsamy garnkiem. Powinien powstać jasny karmel. Do niego dodajemy
gruszki (wcześniej obrane, umyte, pozbawione gniazd i pokrojone na 4). Teraz można zamieszać - dokładnie, by
gruszki pokryły się karmelem. Smażymy przez ok. 5 min. - by puściły sok (co jakiś czas mieszamy). Po tym czasie całość zalewamy
wodą - do połowy garnka. Zwiększamy gaz, czekamy do zagotowania. Dodajemy łyżkę
cukru cynamonowego, wrzucamy korę
cynamonu, dodajemy
sok z cytryny. Gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 min.
Potem wyłączamy gaz, wyjmujemy
gruszki i
cynamon.
Napój jest gotowy (można podawać ciepły lub schłodzony z lodówki). W razie potrzeby można dodać więcej
cukru.
Gruszek nie wyrzucajmy, ani nie jedzmy - jutro będzie przepis na ich wykorzystanie :) Smacznego!