ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki idealne!

Drożdżówki idealne!

nazwa

Wykonanie

Jabłek mamy ostatnio pod dostatkiem. Dwie siatki wypełnione po brzegi od dwóch Mam. I jeszcze gruszki! Musy jabłkowe już zrobione, więc nie chciałam robić więcej. Co można zrobić z tylu jabłek? Przyszedł mi do głowy przepis, który podejrzałam na blogu I love bake . Ciasto przyjemnie się zagniata, więc ich robienie było naprawdę fajne. A smak... istne niebo w gębie! Jest to deser z tych, o których się myśli przez cały dzień :) Przepis wpisuję na listę najlepszych wypieków - będę do niego wracać bardzo często.
Składniki na ok. 20 rożków:
- 25 g świeżych drożdży,
- 2,5 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 2 czubate łyżki cukru,
- 16 g cukru z prawdziwą wanilią,
- niecała szklanka mleka (ok. 3/4),
- szczypta soli,
- 80 g miękkiego masła,
- nadzienie: jabłka i gruszki pokrojone w kosteczkę i wymieszane z łyżką miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu Prymat i 2 łyżeczkami soku z cytryny,
- dodatkowo: 2 białka i cukier puder do posypania.
Drożdże rozkruszamy, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy 2 czubate łyżki cukru. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia składników, a następnie zostawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy żółtka, mieszamy, cukier z wanilią, sól i po łyżce mąki. Gdy ciasto stanie się bardzo gęste, dodajemy rozpuszczone masło, a następnie resztę mąki. Ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i zagniatamy do elastyczności. Gdy będzie już gotowe, wkładamy jeszcze raz do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Po upływie godziny ciasto krótko zagniatamy, a następnie dość cienko wałkujemy (oby tylko się nie rwało!). Wycinamy kwadraty o boku 10cm x 10cm i na każdym układamy nadzienie, a następnie zlepiamy. Gotowe rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy rożki będą gotowe, smarujemy je delikatnie ubitym białkiem i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/drozdzowki-idealne.html