ßßß Cookit - przepis na Ciasto z ciepłymi lodami (bez pieczenia)

Ciasto z ciepłymi lodami (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Deser, który dziś Wam zaproponuję okazał się prawdziwym hitem. Kiedy zobaczyłam przepis na blogu Kasi, przypuszczałam, że nie może być inaczej. Ma w sobie wszystko, co najlepsze. W dodatku jest banalny w wykonaniu. Coś czuję, że będzie u nas bardzo często tego lata :). Zachęcam do spróbowania!
Składniki (forma prostokątna o wymiarach 32x24):
- ok. 20 sztuk herbatników,
- 12 ciepłych lodów (gotowych, w czekoladzie),
- 1 galaretka truskawkowa,
- 300 ml śmietany 30 lub 36%,
- 800 ml serka homogenizowanego,
- 2 płaskie łyżki żelatyny,
- dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe.
Na dnie formy układamy herbatniki. Galaretkę truskawkową i żelatynę rozpuszczamy w 450 ml wrzącej wody i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy będzie zimna, ale jeszcze nie będzie tężała, zaczynamy robić masę. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera, pod koniec zmniejszamy obroty i dodajemy powoli serek, a następnie już tężejącą galaretkę. Wszystko mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach. Gotową masę wylewamy na herbatniki, zostawiamy trochę na wierzch. W masę wkładamy ciepłe lody - równomiernie, delikatnie dociskając do spodu (czyli do herbatników). Pozostałą masę wylewamy na wierzch i wyrównujemy łyżką. Robimy to dosyć sprawnie, gdyż masa będzie tężała, co może spowodować nieładny wygląd wierzchu deseru. Warto zatem starannie wyrównać wierzch łyżką. Wstawiamy do lodówki.
Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzącej wody. Zostawiamy do ostudzenia. Wylewamy na wierzch deseru, gdy zaczyna lekko tężeć, lecz jednocześnie jest jeszcze płynna. W ten sposób uzyskamy gładki wierzch. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Kroimy za pomocą ostrego noża, najlepiej zanurzonego wcześniej w gorącej wodzie. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2015/04/ciasto-z-ciepymi-lodami-bez-pieczenia.html